Tretjenagrajeni esej natečaja Evropska unija mladih (#2)

Tretje mesto v kategoriji esej na natečaju poslanca Evropskega parlamenta dr. Milana Brgleza Evropska unija mladih, ki je potekal v letošnjem šolskem letu, je osvojil Žan Mudrin, dijak Srednje elektro-računalniške šole Maribor. Z dovoljenjem avtorja nagrajeno delo objavljamo spodaj.

Opomba: gre za enega od dveh tretjenagrajenih esejev letošnjega natečaja.


EVROPSKA UNIJA MLADIH

»Mladina je naša prihodnost!« Smo pogosto slišali? Ima smisel, kajti mlajši prevzemajo delo starejših, ki nimajo več moči, da bi ga opravljali zaradi starosti. Velja pri vsaki stvari, ker človeštvo še ni iznašlo načina za pobeg smrti. To pomeni, da morajo starejši prevzeti vlogo vzgajanja mlajših, če želijo, da ti vodijo svet v pravo smer. Veliko ljudi je na svetu, zato obstaja veliko različnih mnenj. Kako bi lahko uspeli vse zadovoljiti? Nasprotja prinesejo ravnovesje, to pa prinese mir. Oseba mora poznati vse strani zgodbe, da se lahko odloči za najboljšo akcijo, dandanes pa smo vedno bolj »slepi«, pohlepni, žalostni, leni in nesposobni. Ravnovesje se podira, ker se ne trudimo, da bi ga vzpostavili, pač pa mislimo, da bomo to prepustili drugim, ki imajo enako mišljenje. Čeprav bi moral govoriti samo o tem, kako bi se mladina najbolje počutila v Evropski uniji, bom bolj govoril o tem, kako bi morali živeti, da nam bo udobno, hkrati pa da nas to ne naredi še bolj nesposobne.

Zelo velika težava se stopnjuje, kar pomeni vedno več primerov depresije pri najstnikih po svetu. Zakaj jih je toliko? Moj odgovor je splet. Že od malih nog brskam po spletu in lahko rečem, da poznam veliko slabih vplivov na odraščajočo mladino. Zelo pomembna za otroka je družina. Ne glede na to, kako slabo ti gre v šoli ali čutiš pomanjkanje družbe ali pa si žrtev raznoraznega nasilja, bo družina prva, ki ti bo v podporo. Vse, kar potrebuješ, je »toplo« zatočišče, v katerem lahko pozabiš na svoje probleme in zbistriš misli.

Kam bi uvrstili splet?

Po spletu brska veliko ljudi, ki izražajo svoje občutke skozi reči, kot so slike, pesmi, besedila, itd.. Če si žalosten in naletiš na takšne objave, boš spoznal svet žalosti in trpljenja, nato pa boš sočustvoval z drugimi, poslušal žalostne pesmi, bral objave in porajale se ti bodo nove misli o tvojem stanju, ki večinoma niso resnične. Tako imaš občutek, da te nihče ne mara, da si ničvreden, da si v vsem slab, ipd.. To lahko privede celo do samomora, zato potrebuješ nekoga, ki ti bo priskočil na pomoč. Seveda je na prvem mestu družina. Lahko imaš tudi prijatelje, a če si v takšnem stanju, jih je težko najti ali pa najdeš takšne, ki so v enakem stanju kot ti, kar ti spet ne pomaga! Tudi ljubezen je »zelo oster dvorezen nož«! Ko si na spletu z razlogom, da iščeš žalost, boš okoli sebe zgradil »temno škatlo«, ki te bo oddaljila tudi od družine, ki bi ti sicer lahko pomagala.

Kaj lahko Evropa naredi za takšne ljudi?

Veliko staršev v tej naši generaciji je nezanesljivih, glede česar se ne da prav veliko narediti, lahko pa podprejo svoje otroke, da v primeru žalosti poiščejo profesionalno pomoč in naredijo nekaj za sebe, za boljše počutje, da omejijo dostop do spleta mlajšim od petnajst let. Zveni absurdno, ampak splet je lahko zelo škodljiv za prihodnost otrok.

Naslednji problem v najstniškem življenju je šola. Zraven tega, da mora vsaka država po svoje poskrbeti, da se učenci v šoli počutijo varno, tako da temu posvetijo veliko pozornosti in strogo ukrepajo proti fizičnemu in psihičnemu nasilju, moramo imeti nekakšen enoten šolski sistem, ki bo najboljši za nas.

Kakšen je najboljši šolski sistem?

V šolah nas učijo, kako biti navaden delavec, ki v svoji prihodnosti ne bo ravno uspel. Krepko se zavedamo, da  moramo biti v življenju samostojni in sodelovati z drugimi, kajti dve glavi sta vedno pametnejši od ene. V šoli nas učijo veliko stvari, ki jih večine v življenju ne bomo nikoli potrebovali! Ocenjevanje ne temelji na sodelovanju med učenci in podpira učenje na pamet, kar pomeni, da po oceni hitro pozabiš to, kar si se učil. Šole bi morale poskrbeti, da se veliko srečujemo z učenci iz drugih držav. Velika podpora temu bi bila odstranjevanje vseh pregrad med državami v Evropski uniji! Najučinkovitejša bi bila pomoč učencu najti tisto, v čemer je zares dober, in ga voditi v tisto smer, zraven pa ga naučiti tudi samostojnosti, ko mu starši na primer ne bodo več kuhali kosila.

Mentalna stabilnost je zelo pomembna za uspešno prihodnost. Velika pomoč pri doseganju le-te bi bila gradnja institucij za odvajanje od mamil in podpora, da se jim tisti, ki razpečujejo mamila, pridružijo. Kljub vsem opozorilom, ki jih oseba dobi, še vedno lahko pade v svet mamil zaradi prijateljev, ki na prvi pogled zgledajo super in te prepričujejo, da poskusiš drogo za boljše počutje. Če postaneš odvisen, si izgubil možnost za dobro življenje, tako da mora biti velika prioriteta to, da mladim preprečujemo uživanje drog, da ne bi postali odvečen človek. Enako velja za alkohol in cigarete, saj je bolje preprečiti kot zdraviti, vsekakor pa je to tudi dobra pot do boljšega počutja.

Kaj pa varnost?

Če se želimo osredotočiti na kariero, se ne smemo bati smrti. Kaj nam pomaga vse to učenje in vložen trud, če umremo, preden lahko to uporabimo v življenju? Govorim o vojnah, globalnem segrevanju, izumiranju živali in pomanjkanju vode. Na vojne se ne spoznam najbolje, ampak menim, da bi se marsikateri vojni izognili, če bi Evropa zapustila NATO. Globalno segrevanje bi lahko rešili s strogimi pravili za obravnavo okolja, z množičnim sajenjem dreves in omejevanjem izpuha plinov. Veliko prednost bi morali dati iskanju novega, okolju prijaznega načina za pridobivanje energije. Tudi živali ohranjajo ravnovesje v naravi. Še posebej so pomembne čebele, za katere moramo temeljito poskrbeti, ker njihovemu preživetju res slabo kaže! Na svetu je samo odstotek pitne vode, ki začenja vedno bolj primanjkovati, še posebej pri uporabi za vsakodnevno življenje, ko bi lahko brez problema uporabili nepitno vodo! Imamo tudi 99% nepitne vode, za katero moramo čim prej najti najboljši način za množično filtracijo morske vode in jo spremeniti v pitno!

Težav je res veliko in radi bi rešili ta naš modri planet! Naj bo Evropa za zgled, kako izboljšati zrak, pomanjkanje surovin, naraščajoče primere depresije med najstniki, uživanje drog, varnost pred smrtjo… To seveda ni lahko, ampak s trudom in s skupnimi močmi nam lahko uspe, če vzpostavimo boljšo povezanost med ljudmi, ki je ta čas vedno slabša. V primerjavi z drugimi kontinenti se mi zdi, da je Evropa najboljša in vesel sem, da živim v državi, ki je njen del.

Žan Mudrin, Srednja elektro-računalniška šola Maribor