»Tartini zablestel in zadonel v Evropskem parlamentu«

29 Nov 2022 - Brussels, Belgium - © Bernal Revert

V torek, 29. 11., je bila v Evropskem parlamentu, v dvorani Yehudi Menuhin, odprta razstava o Učitelju narodov – Giuseppeju Tartiniju, ki jo je ob koordinaciji Milana Brgleza (S&D) organiziralo vseh osem slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu. Razstava, ki so jo pripravili prof. dr. Sergio Durante z Univerze v Padovi in doc. dr. Nejc Sukljan ter izr. prof. dr. Boštjan Udovič z Univerze v Ljubljani, je bila slavnostno odprta s priložnostnim koncertom, na katerem so v izvedbi violinista Federica Guglielma in violončelista Domna Marinčiča zazvenele Tartinijeve Piccole sonate (Male sonate).

Ob odprtju razstave je Nejc Sukljan dejal, da je »spričo Tartinijeve vpetosti v evropske glasbene tokove in širokega mednarodnega delovanja njegove violinske šole Evropski parlament nedvomno nadvse primerno mesto za postavitev razstave ob obeležitvi 330-letnice njegovega rojstva«; k temu je Boštjan Udovič pridal, da je ponosen, da je »slavni mož slavnega Pirana našel pot tudi v Bruselj ter tako Piran in Slovenijo utrdil tam, kjer ji je mesto – v srcu Evrope in Evropske unije«. Sergio Durante je poudaril, da je ta razstava kamenček v mozaiku védenja o delu in življenju Giuseppeja Tartinija. »Veliko o Tartiniju ostaja še neraziskanega, še posebej na področju učenja violine ter pri vprašanjih akustike.«

Da je razstava izjemno pomembna je poudaril tudi Milan Brglez, ki je koordiniral njeno postavitev. Kot je dejal sam, »je razstava o Tartiniju razstava o nas, Evropejcih, zato sem vesel, da smo se vsi poslanci in poslanke v Evropskem parlamentu iz Slovenije dogovorili za ta skupen projekt«. Dodal je tudi, da si želi v Evropskem parlamentu več tovrstnih skupnih projektov, ki lahko dvigujejo prepoznavnost in ugled Slovenije. »Tartini je bil gotovo tak in je gradil na tem. Učil je učence z vseh vetrov kako igrati, kako muzicirati, pa tudi kako se spoštovati. Slednje je izredno pomembno tudi danes, ko se zdi, da so razlike med nami večje, kot v resnici so«.

Fotografije z dogodka najdete v galeriji.