Stoletnica Rapalske pogodbe: naj služi kot trajni spomin in spodbuda

Sporočilo evropskega poslanca dr. Milana Brgleza:

Mineva 100 let od podpisa Rapalske pogodbe, s katero je bila določena meja med Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Kraljevino Italijo. Rapalska meja je na tisoče Slovencev in Hrvatov odrezala od rojakov in rojakinj. Rapalska pogodba je simbol časa, ko je mednarodne odnose narekoval zakon močnejšega, tajna pogajanja pa so brez obzira zapečatila usode milijonov ljudi. Zato ne smemo pozabiti, da so se Primorci in Primorke med prvimi na svetu uprli fašizmu in nepravični razdelitvi sveta.

Zato se na ta dan spomnimo Bazovice, obeh tržaških procesov, Črnih bratov, TIGRa , Zbora svečenikov svetega Pavla in vseh drugih rodoljubnih organizacij, ki dokazujejo, da je za sožitje med narodi potreben svet, ki temelji na transparentnosti, odgovornosti in spoštovanju temeljnih pravic.

Ivo Gruden, slovenski pravnik in pesnik iz Nabrežine, je v zbirki »Primorskih pesmih« Rapalski pogodbi namenil naslednje verze, ki so se z prihodom fašizma izkazali za preroške:

»Dol od Logatca – tik od Ljubljane

črne so vrane

krila ogromna čez svet razprostrle,

zarje za njimi za nas so umrle,

črne so sence pale čez Kras,

črne sence zakrile so nas.«

Naj bo Rapalska pogodba zatorej trajni opomin in spodbuda pri našem današnjem trudu za mednarodno ureditev, ki temelji na transparentnosti, spoštovanju pravil ter predvsem upoštevanju pravic vseh, ki jih naše odločitve zadevajo.

Rapalska pogodba
Vir: svetovni splet