Razprava: Mednarodni dan boja proti revščini (17. 10. 2023)

Prispevek poslanca Evropskega parlamenta dr. Milana Brgleza k razpravi na temo medanrodnega dneva boja proti revščini na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu:

Dostojanstvo v praksi za vse. S tem vsem razumljivim geslom obeležujemo tokratni mednarodni dan za izkoreninjenje revščine. Združeni narodi z njim pozivajo politične odločevalce, da vselej postavimo človekove pravice ter socialno pravičnost pred dobičke podjetij.

Nezaslišano je, da so tudi v Evropski uniji tisoči ljudi ujeti v primež revščine. Med njimi so številni revni zaposleni, ki delajo v težkih, nedostojnih in nevarnih delovnih pogojih, a s svojim zaslužkom ne zmorejo preživljati sebe ter svojih družin. Najbolj tragične posledice pa tudi v primeru revščine žal nosijo otroci.

Brez dodatnih vlaganj držav članic ter Evropske unije v boj proti revščini otrok bo spričo aktualnih kriz številnim otrokom onemogočen dostop do izobraževanja, zdravja, ustrezne prehrane, stanovanj ter drugih temeljnih dobrin zanje.

Besede, ki jih bodo Komisija, Svet ter poslanke in poslanci namenili temi dokončne odprave revščine, moramo zato končno spraviti v prakso, za vse. Še posebej takrat, ko sprejemamo proračunske akte EU ter politične pozive državam glede načrtovanja njihovih politik. Zato bom tokrat in vsakič znova gledal pod prste in trkal na vest kolegov, ki s svojimi pritiski na gumbe pri glasovanju o vlaganjih v boj proti revščini otrok zanikajo svojo zavezanost spopadanju z revščino ter temeljni dobrobiti otrok.