Prvonagrajeni pisni izdelek natečaja Medgeneracijska solidarnost #2

Prvo mesto v kategoriji pisni izdelek natečaja poslanca Evropskega parlamenta dr. Milana Brgleza Medgeneracijska solidarnost, ki je potekal v minulem šolskem letu, je osvojil Jan Slavic Bezjak, dijak Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Z dovoljenjem avtorja nagrajeno delo objavljamo spodaj.

Opomba: gre za enega od dveh prvonagrajenih pisnih izdelkov letošnjega natečaja.


Pomen medgeneracijskega druženja ter sodelovanja

Kot nekdo, ki se že od malih nog, po zaslugi starih staršev, zaveda pomembnosti medgeneracijskega druženja, sodelovanja ter skupnosti v pravem pomenu besede, moja srednješolska leta preživljam z mislijo kako do tega pripraviti čim več ljudi in kaj lahko s temi odnosi dosežemo.

Zadal sem si, da to preizkusim na lastni koži. Kot bom omenil tudi v nadaljevanju sem se prijavil na prostovoljstvo v domu za ostarele kjer so mi dodelili starejšega gospoda. Obiskoval sem ga tedensko in priznam, da na začetku nisem imel predstave koliko bom se naučil ampak sem vsaki dan obiska odhajal domov kot bolj polna oseba ter z zadovoljstvom, da sem sklenil novo prijateljstvo.

Prav tako sem vstopil v sodelovalni odnos v naši krajevni skupnosti z različnimi kulturnimi dejavnostmi kot so ljudske pevke, regruti, literarna ustvarjanja ipd.

Z velikim zadovoljstvom opažam v zadnjem letu vključevanje novih, mlajših generacij v društva, prej sestavljena v večini iz starejših krajanov, kajti s tem izmenjujemo več izkušenj in znanja ter bogatimo pomembne kulturne tradicije.

Seveda ne smemo zanemariti vlogo, ki jo medgeneracijsko druženje igra pri vzpostavljanju večje povezanosti med ljudmi.

Medgeneracijska druženja ter različne sorodne dejavnosti imajo velik pomen za skupnosti v katerih bivamo. Ustvarjajo strpna, prijazna ter razumevajoča okolja, katera posledično izboljšujejo tudi sam standard življenja.

Starejši se namreč lahko veliko naučijo od pogleda mladih na svet, prav tako se mladi lahko veliko naučimo iz izkušenj in modrosti, ki jih prinašajo zrela leta. Če obstaja možnost, da si pomagamo med sabo in s tem naredimo življenje okoli nas lepše, zakaj ne bi?

Pri posameznikih je moč velikokrat opaziti željo po spremembi, napredku, sodelovanju in navsezadnje povezanosti.

Vse to in še več nam prinese medgeneracijsko druženje.

Marsikdo se na tej točki vpraša: »kako?«

Možnosti za to je veliko, zato se za vsakega najde nekaj;

lahko se vključimo v kulturne dejavnosti v svojih skupnostih, kjer sodelujemo z vsemi možnimi osebami ter generacijami, se javljamo kot prostovoljci v domovih za ostarele in s tem pomagamo blažiti stiske nekaterih stanovalcev ter širimo naša obzorja ali pa namenimo nekaj svojega časa za druženje z domačimi.

Katero koli pot uberemo, nas bo vsaka zagotovo vodila do boljših odnosov, boljšega počutja, napredka ter srečnejšega življenja.

 

Jan Slavic Bezjak

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer