Prvi dan delovnega obiska komisarke Helene Dalli in podpredsednika Evropskega parlamenta Marca Angela v Sloveniji navdušil oba gosta

Srečanje s poslankami in poslanci Državnega zbora

Na povabilo poslanca v Evropskem parlamentu dr. Milana Brgleza sta v Slovenijo na dvodnevni delovni obisk prišla podpredsednik Evropskega parlamenta Marc Angel in komisarka za enakost Helena Dalli. Po prvem dnevu obiska sta svoje vtise strnila v navdušenje nad Slovenijo kot državo, njeno organiziranostjo in delovanjem ter njenimi ljudmi.

Prvo srečanje je danes, 15. 11., potekalo v Državnem zboru. Podpredsednik Evropskega parlamenta in komisarka za enakost sta se v Državnem zboru srečala s poslankami in poslanci Državnega zbora. Na srečanju sta si gosta s poslankami in poslanci izmenjala poglede na teme enakosti spolov, dolgotrajno oskrbo ter izzive s področja zaposlovanja in sociale, s katerimi se soočata Slovenija in Evropska unija. Oba gosta sta poudarila, da so srečanja med predstavniki evropskih institucij in nacionalnih parlamentov nujna, ker se s tem krepi medsebojno zaupanje in sodelovanje.

Sledil je neformalen pogovor z ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon, v katerem sta gosta izpostavila pomen sodelovanja vseh ravni pri soodločanju v zunanji politiki. Na delovnem kosilu z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino sta se gosta pogovarjala o stanju in izzivih na področju človekovih pravic v Sloveniji in v Evropi.

Popoldanski del programa sta gosta začela na Institutu Jožefa Štefana, v Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani, kjer sta poudarila pomen prizadevanj za enakost spolov tudi v znanosti in izobraževanju. Komisarka Helena Dalli je poudarila, da zaradi stereotipov v Evropi izgubljamo talente, in izpostavila, da je zelo ponosna, da je kot malteška ministrica za socialni dialog, potrošniške zadeve in državljanske svoboščine vodila proces vzpostavljanja mednarodnega dneva žensk in deklet v znanosti, ki ga obeležujemo 11. februarja. Podpredsednik Evropskega parlamenta Marc Angel pa je dodal, da je Slovenija z delom Inštituta Jožef Stefan na področju enakosti spolov lahko za zgled mnogim drugim državam članicam EU.

V okviru večernega dela programa sta gosta udeležila okrogle mize Združenja OnaVe, na kateri sta poudarila pomen enakosti spolov, ki ga moramo zasledovati v vseh delih družbe. Prav tako sta izpostavila, da mora EU narediti pogumnejše korake za zagotavljanje enakosti spolov na ravni EU, ne pa to prepuščati le državam članicam, saj se v nasprotnem primeru lahko hitro zgodi, da prihaja do velikih prepadov med članicami, zadeve pa na ravni EU ostajajo nedorečene.

 

Srečanje z ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon
Srečanje z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino
V Reaktorskem centru Podgorica
Podpredsednik Evropskega parlamenta Marc Angel in evropski poslanec Milan Brglez
Pogovorni večer OnaVe
Pogovorni večer OnaVe