Ob svetovnem dnevu svobode medijev

Sporočilo poslanca Evropskega parlamenta dr. Milana Brgleza:

Korekten in transparenten odnos med politiko ter mediji je v času izrazite družbene polarizacije pomembnejši kot kadarkoli. V prvi vrsti to pomeni podpiranje in financiranje javnih medijev ter spoštovanje njihove neodvisne uredniške politike. Zadnji čas je, da nevmešavanje v medije sprejmemo kot splošno vrednoto politike in da ustrahovanje, diskreditacija ter napadi na novinarje postanejo preteklost. Naloga novinarjev je, da so kritični do oblasti, dolžnost slednje pa, da to kritiko sprejme oziroma na njo odgovori z argumenti in ne z zlorabo pozicije moči.

V času svetovnih kriz morajo biti mediji in politika tesni zavezniki v boju proti dezinformacijam in lažem, ki jih avtokratski režimi širijo z namenom, da bi zamajali temelje naše demokracije. Veseli me, da smo na ravni Evropske unije dosegli dogovor o Aktu o digitalnih storitvah, katerega namen je med drugim tudi boj proti širjenju dezinformacij na družbenih omrežjih.

Prepričan sem, da se novinarkam in novinarjem, urednicam ter urednikom v Sloveniji obetajo boljši časi in da se bo Slovenija v prihodnjih letih začela zopet vzpenjati po lestvici medijske svobode, po kateri je zadnja leta vztrajno padala.