Ob mednarodnem dnevu migrantov

Danes je mednarodni dan migrantov. Obeležitev tega dne je priložnost, da se skušamo postaviti v čevlje ljudi, ki zapustijo svoj dom v strahu ali zgolj v želji, da najdejo nove priložnosti, varnost in boljše življenje.

Odločitev zapustiti svoj dom in se pognati v beg za boljšo prihodnost ni enostavna, je nevarna in zelo pogosto žal za marsikoga tudi usodna. O migracijah vse prevečkrat govorimo v številkah, medtem ko za njimi stojijo individualne zgodbe. Ljudje, ki tudi v teh prazničnih časih za seboj pustijo dom in družino, postanejo vse prevečkrat ujeti v razmerah nevrednih človekovega dostojanstva. Žrtve situacije v domačih državah in zlorab na poti prepogosto postanejo tudi žrtve nestrpnosti, ki jo spodbujajo neodgovorni politiki z namenom sprevračanja krivde za domače težave in lastne neuspehe na tujce.  Tisti, ki so nezmožni sočutja raje izberejo ignoranco ter pozabijo na pravice otrok, ki bežijo tudi po balkanski poti, pogosto brez spremstva staršev. Ne dotakne se jih niti nedopustno nasilje, ki ga utrpijo migranti na mejah, ko skušajo države prelagati odgovornost za življenje in varnost ljudi, ena na drugo.

Na mednarodni dan migrantov je še posebej pomembno, da spoznamo njihove individualne zgodbe ter obnovimo svojo zavezo za humano ter solidarno držo do migrantov, še posebej pa do otrok na begu. Sam si bom še naprej prizadeval, da politika prevzame odgovornost ter poskrbi za urejene migracije, ki so edini način, da preprečimo tragedije in zlorabe migrantov na poti ter zagotovimo naše boljše, skupno življenje.