Ob dnevu reformacije

Spomenik slovenskim protestantskim piscem 16. stoletja, Park reformacije, Ljubljana. Avtor spomenika: Luj Vodopivec. | Foto: Jurij Popov
Sporočilo evropskega poslanca dr. Milana Brgleza:

Dan reformacije, 31. oktober, je povezan z gibanjem iz šestnajstega stoletja, ki pa je dalo slovenskemu narodu in naši samostojni državi trajne pridobitve. V slovenskem prostoru velja posebej izpostaviti, da je reformacija prispevala k razvoju slovenskega knjižnega jezika, s tem pa tudi k vrednotam branja, samostojnega, kritičnega mišljenja ter oblikovanja narodne zavesti. Glede na to, da so ključni predstavniki reformacije na Slovenskem, na čelu s Primožem Trubarjem, bili avtorji prvih tiskanih knjig v slovenski zgodovini, ne preseneča, da praznik reformacije povezujemo prav s knjigo.

Knjige so skozi zgodovino in tudi v težkih časih aktualne zdravstvene krize neizčrpen vir znanja in informacij, dobrohotne sopotnice, ki krajšajo čas, ter varen način odkrivanja sveta ter sebe v času, ko smo priseljeni v številne (samo)omejitve. V tej luči pozdravljam odločitev slovenske vlade, ki je na predvečer dneva reformacije med izjeme za opravljanje storitev v času omejevalnih ukrepov uvrstila tudi knjižnice.

Lep praznik vsem, ostanite doma, v družbi najdražjih in vaših najljubših knjig!

Spomenik slovenskim protestantskim piscem 16. stoletja, Park reformacije, Ljubljana. Avtor spomenika: Luj Vodopivec. Foto: Jurij Popov.