Ob dnevu Primoža Trubarja

Vir: delo.si

8. junija v Sloveniji obeležujemo dan Primoža Trubarja. Rojen leta 1508 na Rašici pri Velikih Laščah, je večini izmed nas od zgodnjih let izobraževanja poznan kot protestantski duhovnik, ki je širil ideje reformacije po nauku Martina Luthra. Hkrati pa ga poznamo tudi kot utemeljitelja knjižne slovenščine in avtorja prve slovenske tiskane knjige. V obeh navedenih vlogah je prispeval k utrjevanju nacionalne identitete in samozavesti, ki sta ključnega pomena za življenje v samostojni državi. V našo identiteto je obenem vtkal vrednote miroljubnega, medkulturnega in medverskega sožitja ter dialoga, ki so bistvene za sobivanje v združeni Evropi.

Da gre za resnično vseevropske vrednote, dokazuje dejstvo, da Trubar še danes uživa velik ugled tudi v drugih delih Evrope, zlasti v Nemčiji, kjer je v času svojega službovanja s svojo duhovniško ter narodnobuditeljsko dejavnostjo pustil tako velik pečat, da so še danes po njem v številnih krajih poimenovane ulice in objekti.

Veliko presenetljivih ter navdihujočih podrobnosti iz življenja Trubarja tako na Slovenskem kot za časa bivanja v tujini ostaja večini še vedno neznanih. Ob dnevu Primoža Trubarja vas zato vabim k njihovemu raziskovanju, tudi skozi (ponovni) ogled mojega pogovora z dr. Zvonetom Štrubljem, slovenskim duhovnikom v državah Beneluksa ter v Parizu in avtorjem petsto stranske monografije o Primožu Trubarju.