Milan Brglez: Vodna politika nam ne sme splavati po vodi

Odziv poslanca v Evropskem parlamentu dr. Milana Brgleza na odgovor predsednice Evropske komisije glede težko pričakovanega načrta Unije za celostno upravljanje z vodnimi viri:

Skupaj z 41 sopodpisniki sem pred časom na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter na komisarja za okolje in komisarja za zeleni dogovor naslovil pismo, v katerem evropski poslanci in poslanke pozivamo Komisijo, da se drži svojih zavez in pripravi celostno strategijo za naslavljanje vodne krize v Evropski uniji.

Povečanje vodnih ekstremov zaradi suš na eni in poplav na drugi strani je pomembna podnebna grožnja. Na to nas opozarja tudi pred nedavnim objavljeno poročilo Evropske agencije za okolje o oceni podnebnega tveganja, ki je še dodaten rdeč signal politikam popuščanja pri skupnih podnebnih in okoljskih ukrepih, ki jih z veliko vnemo zagovarja desna stran politike v Evropski uniji.

Glede na to, da bi Komisija morala objaviti novo strategijo za upravljanje z vodami že v začetku marca letos, lahko kaže na to, da prihaja do popuščanja tudi na področju vodne politike. Sicer razumem, kot pojasnjuje predsednica Komisije v odgovoru na poslansko pismo, da priprava takega dokumenta zahteva obsežne poglobljene analize o stanju in obstoječih ukrepih v različnih državah članicah. Kljub temu pa si ne bi želel, da se okrepitev skupnega pristopa upravljanja z vodnimi viri potisne na stranski tir. Še posebej ne, če je razlog za to pomiritev kmetijskega sektorja, ki izvaja bistven pritisk na vodne vire. Ob tem pozdravljam odločitev moje politične skupine, da upravljanje z vodnimi viri zagovarja kot eno ključnih političnih prioritet v naslednjem mandatu Evropskega parlamenta in pričakujem, da bosta temu sledila tako Komisija kot Svet.

Pismo Komisiji

Odgovor Komisije