Milan Brglez: Neodgovorno in kratkovidno spodkopavanje zelenega dogovora

Izjava poslanca dr. Milana Brgleza ob robu parlamentarne razprave na temo skrajnodesničarskih in konservativnih poskusov za uničenje zelenega dogovora:

Ob arhitekturi zelenega prehoda, začrtani v Evropskem zelenem dogovoru, si je ta Parlament na začetku mandata zadal ambiciozne smernice za pravičen in solidaren družbeni preboj, utemeljen na trajnostni razvojni paradigmi.

Smo v ključnem trenutku v zgodovini, kjer nujnosti podnebnih in okoljskih ukrepov ni mogoče podcenjevati. Ob vseh rdečih signalih, kot je bilo nazadnje poročilo o oceni podnebnega tveganja Evropske agencije za okolje, si preprosto ne moremo privoščiti nazadovanja in oslabitve že obstoječih pravil in sklenjenih dogovorov. Prav tako ni dopustno sistematično spodkopavanje kakršnihkoli nadaljnjih predpisov, ki s ciljem boja proti podnebnim spremembam in zaščiti naravnih ekosistemov nalagajo industriji ali kmetijskemu sektorju določena prilagajanja.

Lahko se strinjam, da nam številne aktualne krize in vojne pred pragom EU narekujejo dodatne izzive pri uresničevanju pravičnega in solidarnega zelenega prehoda, vendar te izzive lahko rešujemo le skupaj. Verjetje, da bo kategorično zavračanje zelenega dogovora v nasprotju z znanostjo univerzalna rešitev, je neodgovorno in kratkovidno. Na koncu bodo najvišje stroške zanj plačali tisti, ki se bodo pustili zavesti.