Izjava dr. Milana Brgleza ob sprejemu Resolucije Evropskega parlamenta v zvezi z dogodki v Izraelu in Gazi (19. 10. 2023)

Med glasovanjem o Resoluciji Evropskega parlamenta v zvezi z dogodki v Izraelu in Gazi

Izjava evropskega poslanca dr. Milana Brgleza (SD, S&D) ob sprejemu Resolucije Evropskega parlamenta v zvezi z dogodki v Izraelu in Gazi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu:

Ostro obsojam napad Hamasa na Izrael ter usmrtitve, ugrabitve ter druga teroristična dejanja, ki so jih pripadniki Hamasa izvedli nad izraelskimi ter tujimi državljani. Obenem ostro obsojam napade izraelske vojske na civiliste v Gazi ter kršitve mednarodnega humanitarnega prava, ki smo jim priča. Največja žrtev te spirale nasilja je civilno prebivalstvo, še posebej najbolj ranljive skupine, kot so otroci, ženske in starejši.

V tem trenutku moramo nujno preprečiti stopnjevanje konflikta ter njegovo razširitev na druga območja, do česar lahko hitro pride ob enostranskem postavljanju držav in voditeljev na eno stran, kar sta si žal privoščili tudi predsednica Evropske komisije in predsednica Evropskega parlamenta med obiskom Izraela. Potrebno je zagotoviti pogoje za njegovo reševanje po diplomatski poti ter usklajen mednarodni pritisk na obe strani s ciljem zagotavljanja varnih poti za dostavo humanitarne pomoči in ponovni zagon mirovnega procesa. Šele ko bo ta pripeljal do obstoja dveh držav, Izraela in Palestine, bodo vzpostavljeni osnovni pogoji za miroljubni soobstoj ter dolgotrajni mir in stabilnost v regiji.

Ker je ključno, da Evropski parlament zavzame jasno enotno stališče, ter ker končno besedilo resolucije zadostno odraža moj pogled na reševanje krize z zaščito vseh žrtev ter s spoštovanjem mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, sem resolucijo podprl.