Evropski poslanci prejeli odgovor Komisije glede evropske strategije za oskrbo

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so na pobudo dr. Milana Brgleza na Evropsko komisijo naslovili pisno vprašanje glede evropske strategije za oskrbo. Opozorili so, da se ljudje, ki potrebujejo oskrbo, že leta soočajo s pomanjkanjem cenovno dostopne kakovostne oskrbe, pandemija covid-19 pa da je razmere le še poslabšala in povečala preveliko odvisnost od neformalnih oskrbovalcev. Komisija je v odgovoru navedla, da bo strategija naslovila tako položaj negovalcev kot prejemnikov oskrbe, od varstva otrok do dolgotrajne oskrbe.

Vprašanje ustrezne oskrbe je eno najpomembnejših v luči starajoče se evropske družbe ter zagotavljanja pravic žensk in spolne enakopravnosti, pomembno vlogo pri iskanju odgovora pa ima tudi Evropski parlament, ki je zelo aktiven na tem področju in je k skupnemu evropskemu ukrepanju na področju oskrbe pozival še preden je pandemija razkrila vse pomanjkljivosti nacionalnih sistemov oskrbe.

Medtem ko Komisija pripravlja strategijo, Evropski parlament pripravlja svoje poročilo glede skupnega evropskega pristopa in ukrepov na področju oskrbe, s katerim želi prispevati k razpravi in ​​zagotoviti konkretne predloge in rešitve za evropsko strategijo o oskrbi. Poročilo bosta skupaj pripravila Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve, za katerega bo poročevalec dr. Brglez, ter Odbor za pravice žensk in enakost spolov.

Vprašanje in odgovor sta v celoti objavljena spodaj.