Evropski parlament spodbuja priznavanje ekocida kot mednarodnega kaznivega dejanja

Evropski parlament je na prvem letošnjem plenarnem zasedanju v resoluciji o človekovih pravicah in demokraciji v svetu spodbudil Evropsko unijo in njene države članice, da “naj podprejo priznanje ekocida kot mednarodnega kaznivega dejanja v skladu z Rimskim statutom Mednarodnega kazenskega sodišča”. Po besedah dr. Brgleza gre za še eno (tiho) zmago za okolje in z njim povezane človekove pravice.

Kot pojasnjuje evropski poslanec, gre za pomemben premik (vsaj v pojmovanju), saj je tovrstno prepoznanje ekocida pogostokrat bila izjemno sporna tema celo na (naj)nižjih ravneh odločanja v Parlamentu in kot taka ni dobila zadostne podpore predstavnikov političnih skupin (glasov Levice, Zelenih in S&D je bilo premalo). Poleg tega pa je Evropski parlament s tako odločno držo tudi pokazal, da je od te točke dalje lahko pomemben zagovornik za priznanje ekocida na mednarodni ravni.

Vse večje globalno povpraševanje po naravnih virih (pre)pogosto povzroča netrajnostno izkoriščanje naravnega in s tem človekovega okolja. Prav zato je zagotovitev dodatnih in učinkovitih pravnih sredstev s sistemom pravil na mednarodni ravni bistvenega pomena za preprečevanje zločinov proti okolju in v njem živečih skupnosti, zaključuje dr. Brglez.