Drugonagrajeni esej natečaja Evropska unija mladih (#2)

Drugo mesto v kategoriji esej na natečaju poslanca Evropskega parlamenta dr. Milana Brgleza Evropska unija mladih, ki je potekal v letošnjem šolskem letu, je osvojila Alja Rajbar Pertoci, dijakinja Gimnazije Murska Sobota. Z dovoljenjem avtorice nagrajeno delo objavljamo spodaj.

Opomba: gre za enega od dveh drugonagrajenih esejev letošnjega natečaja.


EVROPSKA UNIJA MLADIH

Sedim za mizo in razmišljam, kako bi ubesedila vse občutke, vse poglede in realizacije odločitev politikov iz držav Evropske unije, ki si s sprejemanjem najpomembnejših političnih odločitev prizadevajo za konkretne rezultate.

Preselimo se nekaj let v prihodnost in se zaustavimo v letu 2032. Vozim se v avtu in med vožnjo poslušam novice prejšnjega dne. Ponosno »naročim« upravljalniku naj poveča glasnost. Uživam v informacijah, za katere se čutim odgovorna in zaslužna. Končno lahko potrdim besede, ki sem jih v mladosti pogosto slišala iz ust nemalo profesorjev, da na mladih svet stoji. Sedaj se te besede udejanjajo. Kot predstavnica države Slovenije, sem v Evropskem parlamentu predstavila glas državljanov, glas mladih.

Evropska unija je edinstven projekt, ki je nastal po drugi svetovni vojni, natančneje leta 1957, in glede na leto, v katerega smo se premaknili, že petinsedemdeset let zavzeto povezuje narode in zagotavlja temeljne vrednote, kot so mir, varnost, blaginja. Ljudstvu, ki je polnoletno, že od nekdaj omogoča, da demokratično voli svoje voditelje. Prav tako je vsem državljanom omogočen dostop do kakovostnih in brezplačnih informacij glede trga dela. Pravice imajo glavno vlogo v državah še dandanes. Poleg vsega, kar je bilo že sprejeto in kaj smo že poznali, pa je bil sedaj čas, da se večja pozornost nameni mladim. Mladim, ki so temelj družbe, ki vstopajo in sooblikujejo politično dogajanje in razmišljanje.

Preden sem zasedla mesto predstavnice države Slovenije v Evropskem parlamentu, sem zbirala informacije, se pogovarjala s svojimi vrstniki in tudi sama razmišljala o tem, kaj si dejansko želim, kaj pravzaprav pričakujem od Evropske unije. Ta je namreč že od samih začetkov imela zelo dobre osnove, ki jih je bilo treba le nadgraditi. In uspelo nam je! S skupnimi močmi smo udejanjili večino želja in pričakovanj. Želje mladih, ki so se do sedaj zdele marsikomu nedosegljive in so bile le minljive sanje. Sedaj je zagotovljena možnost brezplačnega izobraževanja prav vsem, čisto vsem mladim, med katerimi so mnogi to izkusili prvič v življenju. In kar je bistvenega pomena … poleg izobraževanja, možnosti nenehnega izkustvenega učenja, lahko s ponosom povem, da ti mladi niso ostali pred vrati delodajalcev, temveč vsak dobi delo, za katerega se je priučil, delo, ki ga želi opravljati. In to delo ni tako delo, kot smo ga bili vajeni v preteklosti. Delo je postalo cenjeno in posledično tudi kvalitetnejše. Nenehni novi izzivi, nadgrajevanja znanja in dobri odnosi med ljudmi so postali ključ do zmage. Do zmage človeštva, ki se lahko dokaže.

Evropsko unijo sedaj vidim kot veliko, močno državo v svetu, kjer prevladujejo mir, spoštovanje in upoštevanje vsakega posameznika. Moč gospodarstva je čedalje večja in poslednično zelo hitro upada delež nezaposlenih ljudi. Ljudi, ki so po vseh letih vztrajanja pridobili želeno izobrazbo in prišli na delovno mesto, za katerega so si prizadevali. Upajmo in verjemimo v boljšo prihodnost!

Alja Rajbar Pertoci, Gimnazija Murska Sobota