Drugi dan delovnega obiska komisarke Helene Dalli in podpredsednika Evropskega parlamenta Marca Angela v Sloveniji

Srečanje z Zagovornikom načela enakosti

Na povabilo poslanca v Evropskem parlamentu dr. Milana Brgleza sta v Slovenijo na dvodnevni delovni obisk prišla podpredsednik Evropskega parlamenta Marc Angel in komisarka za enakost Helena Dalli. Drugi dan obiska sta se srečala z Zagovornikom načela enakosti, podpredsednik Evropskega parlamenta pa se je z mladimi pogovarjal o pomenu umetne inteligence ter si ogledal Center vesoljskih tehnologij v Vitanju.

V okviru dialoga z mladimi v organizaciji Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji se je podpredsednik Evropskega parlamenta Marc Angel srečal z dijakinjami in dijaki slovenskih srednjih šol in razpravljal o izzivih, ki jih prinaša umetna inteligenca. Podpredsednik Evropskega parlamenta je bil izjemno navdušen nad raznovrstnimi in poglobljenimi predlogi srednješolcev v zvezi z umetno inteligenco ter poudaril, da se umetne inteligence ne smemo bati, saj lahko takšen napredek prispeva k izboljšanju življenja ljudi. Je pa hkrati tudi opozoril, da je za izenačenje pogojev med državami članicami potrebno sprejeti skupna, evropska pravila za regulacijo umetne inteligence. Poudaril je tudi pomen izobraževanja, ki je predpogoj za upravljanje z umetno inteligenco.

Pogovoru v Hiši EU je sledilo srečanje podpredsednika Evropskega parlamenta Marca Angela in komisarke za enakost Helene Dalli z Zagovornikom načela enakosti Miho Lobnikom. Sogovorniki so med drugim spregovorili o zakonodajni pobudi Evropske komisije o enotnih standardih za organe enakosti. Komisarka Helena Dalli je ob tem poudarila, da so močni, neodvisni in ustrezno finančno podprti organi nujni za napredek pri doseganju enakosti, podpredsednik Marc Angel pa je izrazil navdušenje nad delom in vsebino dela Zagovornika.

V popoldanskih urah se je Marc Angel udeležil ogleda Centra vesoljskih tehnologij, s katerim se je uradno zaključil tudi obisk v Ljubljani.

Milan Brglez se je ob zaključku delovnega obiska gostoma zahvalil za prihod v Slovenijo ter izjemno plodne razprave, h katerim sta gosta prispevala, hkrati pa tudi poudaril, da »s takimi obiski krepimo zavedanje, da smo Slovenke in Slovenci v Evropi doma in da je Evropa doma tu, pri nas, v Sloveniji«. Dodal je še, da upa, da bo ta pomemben obisk prispeval ne samo k večji razpravi o pomenu Evropske unije za Slovenijo, ampak tudi k višji udeležbi na volitvah v Evropski parlament, ki bodo junija 2024.

Srečanje s Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji
Dialog z mladimi v Hiši Evropske unije