Dr. Brglez za nagrado Državljan Evrope predlagal umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor Edwarda Cluga

Vir: spletna stran SNG Maribor | Edward Clug

Dr. Milan Brglez je danes za nagrado Državljan Evrope predlagal baletnika, koreografa in umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor Edwarda Cluga. Kot je poudaril, bi Evropski parlament s podelitvijo nagrade Državljan Evrope Edwardu Clugu »utrdil sporočilo prijateljstva med narodi in državami. Edward Clug je umetnik, ki odseva povezano in brezmejno Evropo, Evropo ljudi in medkulturnega dialoga«. Evropski poslaec še dodaja, da Edward Clug »s svojim predanim delom kljubuje aktualni pandemiji in dokazuje, da danes ni v krizi kultura, temveč odnos države in družbe do kulture, kar moramo spremeniti«.

Edward Clug je mednarodno priznani baletni plesalec, koreograf ter umetniški direktor Baleta SNG Maribor. Odkar se je s pomočjo baleta osvobodil Ceausescujeve diktature v Romuniji, je zadnja tri desetletja središče njegovega ustvarjanja Maribor. V tem obdobju je s svojimi projekti ter mednarodnimi gostovanji pomagal splesti tesne vezi med slovenskimi in evropskimi umetniki in kulturnimi ustanovami ter prispeval k evropskemu povezovanju na kulturnem področju in evropski dimenziji mesta Maribor.

Nagrada Državljan Evrope – nagrada za izjemne dosežke se podeljuje za posebne dosežke na področjih projektov, ki spodbujajo  boljše medsebojno razumevanje in tesnejše povezovanje med državljani držav članic ali krepijo čezmejno ali transnacionalno sodelovanje znotraj Evropske unije.