Dr. Brglez: v solidarnosti je moč

Vir: Združeni narodi

Sporočilo evropskega poslanca dr. Milana Brgleza ob svetovnem dnevu človeške solidarnosti:

Danes obeležujemo svetovni dan človeške solidarnosti, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodovo razglasila leta 2005. Solidarnost je opredelila kot način boja proti globalni revščini in spodbujanja ekonomskega in družbenega napredka ter kot temeljno in univerzalno vrednoto, ki bi morala vladati v medčloveških odnosih v 21. stoletju.

Dan, posvečen človeški solidarnosti, je letos še toliko pomembnejši zaradi pandemije Covid-19. Njene posledice so že in žal še bodo v revščino pahnile mnoge državljanke in državljane. Primarna odgovornost vseh pristojnih je, da sprejemajo odločitve, ki bodo v korist najšibkejših. Hkrati pa lahko vsak izmed nas v okviru svojih zmožnosti pomaga to težko situacijo omiliti s solidarnostjo do sočloveka.

Solidarnost ni le boj proti materialnim stiskam. Solidarnost se začne z iskreno skrbjo za sočloveka.  V teh izrednih časih je še toliko pomembneje, da ne prezremo različnih stisk soljudi, da smo pozorni do potreb starejših in drugih ranljivih skupin, da ravnamo odgovorno in si po najboljših močeh pomagamo. V solidarnosti je moč.