Dr. Brglez pozdravlja novo strategijo za enakost LGBTIQ

Evropski poslanec dr. Milan Brglez je v pisnem prispevku k razpravi Evropskega parlamenta pozdravil prvo strategijo EU za enakost lezbijk, gejev ter biseksualnih, trans, nebinarnih, interseksualnih in kvir (LGBTIQ) oseb, a hkrati izpostavil, da sta kljub napredeku na tem področju diskriminacija in stigmatizacija LGBTIQ oseb v EU še zelo prisotna.

Zato po njegovem mnenju potrebujemo koordiniran in predvsem kodificiran napor za ohranitev in izboljšanje obstoječega stanja, kakor tudi izboljšanje in poenotenje parametrov za ugotavljanje stopnje diskriminacije kot pogoj za enakost. “Strategija prinaša vrsto dolgoročnih ukrepov na področju zakonodaje, širjenja definicije sovražnih dejanj, ureditve vprašanja starševstva v čezmejnih zvezah, varstva pravic mavričnih družin in boja proti diskriminaciji. Predvsem pa nova strategija jamči doslednejše upoštevanje pravic in raznolikosti LGBTIQ oseb v snovanju in implementaciji vseh politik EU,” je zapisal evropski poslanec.

Kot pojasnjuje, je uveljavljanje enakosti LGBTIQ oseb sicer pristojnost držav članic, a EU ima vendarle pomembno vlogo pri usklajevanju ukrepov, spremljanju izvajanja napredka, zagotavljanju podpore, predvsem pa pri spodbujanju in promociji progresivnih socialnih politik. Za dosego prave enakopravnosti in nediskriminacije v skladu s temeljnimi načeli in vrednotami EU potrebujemo strukturne spremembe, z EU kot voditeljico. Nova strategija je korak v to smer, je sklenil dr. Brglez.