Dr. Brglez: izid ameriških volitev obeta vrnitev ZDA k multilateralizmu

Evropski poslanec dr. Milan Brglez je v pisnem prispevku k razpravi Evropskega parlamenta o predsedniških volitvah v ZDA ocenil, da izid obeta vrnitev te velesile k mednarodnim odnosom, ki bodo bolj naklonjeni spoštovanju mednarodnega prava in krepitvi mednarodnih institucij, ki lahko povrne zaupanje v trdnost Evroatlantskega strateškega partnerstva.

Slednje je po besedah dr. Brgleza nedvomno pogoj za varen in stabilen svet, osnovan na pravilih in normah, v korist tako ZDA kot preostalim (večjim in manjšim) članicam mednarodne skupnosti ter predvsem ljudem, ki jih politične odločitve na najvišji ravni zadevajo v vsakodnevnem življenju.

Evropski poslanec ocenjuje, da so prizadevanja odhajajoče administracije šla v drugačno smer in obenem opozarja, da bo za odpravo te dediščine potrebnih precej naporov na vseh ravneh. V tej luči si zato želi videti čimprejšnje konkretne korake za ponovno krepitev vezi med ZDA in Evropo, prav tako pa se nadeja tesnejšega sodelovanja, ki bo temeljil na zaupanju, spoštovanju dogovorov ter predvidljivosti in ne na osnovi nenapovedanih enostranskih dejanj, kot je to bil primer pri jedrskemu sporazumu z Iranom, ali dejanjih v škodo bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu.

Dr. Brglez je še izrazil prepričanje, da so za uspešno partnerstvo ključni enakopravni pogoji sodelovanja. EU mora po njegovih besedah zato krepiti strateško avtonomijo tudi z vodenjem čim bolj usklajene skupne zunanje politike tako do ZDA, kot tudi s preostalimi ključnimi akterji, kot sta na primer Rusija in Kitajska.